Aharon Appelfeld

Català

Havia nascut el 16 de febrer de 1932 a Jadova, prop de Czernowitz, pàtria també de Paul Celan. Ha mort el 4 de gener de 2018 a Petah Tikva, prop de Jerusalem. Ens ha llegat una cinquantena d'obres de ficció que arrelen profundament en la pròpia experiència: la d'una infància que obre els ulls al món quan la humanitat s'esqueixa i certs homes han de fugir dels altres per sobreviure. És també en aquests moments que certs homes salven la vida d'altres. Jueu dels Càrpats emigrat a Palestina, es relacionava amb els seus personatges en alemany (la llengua de la seva mare assassinada) però els feia parlar en hebreu. Els seus llibres són lapidaris, aparentment simples com una rondalla per a infants. Un s'hi pot perdre com en un bosc, de tants camins que hi troba. Club Editor n'ha publicat tres i són una part fonamental del catàleg, potser el seu far. Som ben lluny d'aquest gran malentès sobre la "banalitat del mal" que avala la idea d'una humanitat uniformement miserable, com si n'hi hagués prou d'unes determinades circumstàncies per eliminar la subjectivitat i el lliure albir. Els llibres d'Aharon ho recorden cristal·linament: la bondat pot ser d'aquest món.

Hem començat l'any dedicant-li una Carta elèctrica. La foto que veieu va ser feta per Blai Tomàs quan Aharon Appelfeld ens va visitar a Barcelona.

Llibres relacionats: 
Català
Català
Català

Notícies

Eva Baltasar

Eva Baltasar és coneguda avui com l'autora de Permagel, primera novel·la d'una trilogia que ha suscitat passions des del moment de la seva sortida.

dimarts, gener 23, 2018 - 19:19 | 0

Natalia Ginzburg

"Tinc germans molt més grans que jo i, quan era petita, si parlava a taula sempre em deien que callés.

divendres, febrer 10, 2017 - 16:39 | 0

Eileen Chang, l'estrella de Shanghai

A Shanghai, el 1943, una jove escriptora es torna immensament famosa publicant una sèrie de relats elegants i tràgics que parlen d’amor.

dilluns, juny 6, 2016 - 17:13 | 0

Maksim Óssipov, el metge escriptor

Sobre ell ha escrit Svetlana Aleksiévitx, Premi Nobel de Literatura 2015: "Llegeixes els textos d’Óssipov, enganyosament senzills, i, com en Xalàmov, darrere de la normalitat infa

divendres, gener 22, 2016 - 16:55 | 0

Víctor Català

Caterina Albert (l’Escala, 1873-1966) “portà una vida reclosa i no abandonà mai la seva localitat”, segons l’Enciclopèdia Catalana i uns quants manuals escolars.

divendres, maig 15, 2015 - 19:02 | 0

Blancallum Vidal

La seva biografia s'explica en poques paraules: va néixer no fa trenta anys i és poeta. El 2015 ha començat amb un homenatge imponent a la seva obra des del suplement literari de la Vanguardia.

divendres, gener 9, 2015 - 19:27 | 0