Antònia Carré-Pons

Català

Antònia Carré-Pons, nascuda a la xarcuteria Cal Carré de Terrassa, aviat s'escapa de darrere el taulell i es refugia en la filologia medieval. És doctora a la Universitat de Barcelona amb una tesi sobre l'Espill de Jaume Roig, l'únic exemplar del qual es conserva a la Biblioteca Vaticana. No podent demostrar-ne científicament les peripècies, ho va fer literàriament amb una novel·la històrica, És l'amor que mou el cel i les estrelles (2015). Després d’una novel·la satírica inspirada en la pròpia experiència (Jo també vull ser funcionari, 2010), fa al revés el camí de molts prosistes catalans i es passa al conte per abordar la part més personal i madura de la seva obra. 

Les històries de Com s’esbrava la mala llet passen en aquell moment de la vida en què tot es gira com un mitjó i són els fills que cuiden els pares. La vellesa tal com la descriu Carré-Pons és la “tercera edat” veritable, aquest extraordinari allargament de la vida que altera la vida de tots, joves i vells. Ironia del destí: l’individu occidental, que és la versió menys solidària de l’espècie humana, es troba acorralat a assumir obligacions familiars gràcies al seu afany de viure més. I aquell fill que no ha volgut tenir fills es troba amb un pare de vuitanta anys que li demana el cotxe per treure a passejar les amigues del geriàtric. La paraula “daltabaix” pren tot el seu sentit en els contes de Carré-Pons, que mostren una galeria variada de personatges i situacions: desfilada de moda a la residència, flirtejos al ball del casal, nostàlgies recalcitrants i revolucions sexuals dels qui s’han quedat vidus. A primer o segon pla, els fills: perplexos, revolucionats o seduïts. 

Llibres relacionats: 

Notícies

Aharon Appelfeld

Havia nascut el 16 de febrer de 1932 a Jadova, prop de Czernowitz, pàtria també de Paul Celan. Ha mort el 4 de gener de 2018 a Petah Tikva, prop de Jerusalem.

dijous, novembre 2, 2017 - 16:18 | 0

Natalia Ginzburg

"Tinc germans molt més grans que jo i, quan era petita, si parlava a taula sempre em deien que callés.

divendres, febrer 10, 2017 - 16:39 | 0

Eileen Chang, l'estrella de Shanghai

A Shanghai, el 1943, una jove escriptora es torna immensament famosa publicant una sèrie de relats elegants i tràgics que parlen d’amor.

dilluns, juny 6, 2016 - 17:13 | 0

Maksim Óssipov, el metge escriptor

Sobre ell ha escrit Svetlana Aleksiévitx, Premi Nobel de Literatura 2015: "Llegeixes els textos d’Óssipov, enganyosament senzills, i, com en Xalàmov, darrere de la normalitat infa

divendres, gener 22, 2016 - 16:55 | 0

Víctor Català

Caterina Albert (l’Escala, 1873-1966) “portà una vida reclosa i no abandonà mai la seva localitat”, segons l’Enciclopèdia Catalana i uns quants manuals escolars.

divendres, maig 15, 2015 - 19:02 | 0

Blancallum Vidal

La seva biografia s'explica en poques paraules: va néixer no fa trenta anys i és poeta. El 2015 ha començat amb un homenatge imponent a la seva obra des del suplement literari de la Vanguardia.

divendres, gener 9, 2015 - 19:27 | 0