Català

Tots els contes 1

Primer dels quatre volums de Víctor Català que sortiran en dos anys, després d’Un film (3.000 metres) i de l’antologia De foc i de sang

Aplega els reculls Jubileu (1951) i Vida mòlta (1950), posteriors al gran tall de la Guerra Civil i dels anys de prohibició del català. Són els darrers relats que va escriure Caterina Albert. 
El segon volum, amb els reculls d’entre guerres (Contrallums, 1930, i La Mare Balena, 1920), sortirà la tardor del 2018. El tercer, amb els reculls de principi de segle (Drames rurals, Ombrívoles, Caires vius), sortirà el 2019, així com el quart, que aplegarà Mosaic —per primer cop en versió íntegra— amb els contes que l’autora no va arribar a publicar en forma de recull.
 

Els contes reunits en aquest volum són els últims que va escriure Caterina Albert durant el bienni 1948-1949. Temps de desnazificació a tot Europa, també en territori franquista: el règim ha de renunciar a certes brutalitats i autoritza la publicació d’algun llibre català, amb comptagotes i a condició que sigui del tot inofensiu. ¿Com sospitar d’una venerable autora supervivent del segle XIX que encara firma amb pseudònim masculí? 
Caterina Albert havia assistit a tota mena de guerres, revolucions i reaccions. El seu personatge oficial pretenia escriure per passar l’estona i rebia les visites sense sortir del llit, com un Josep Pla en camisó de randes. Però les dues col·leccions de relats que publica el 1950 i 1951 fan el mateix que La infanticida mig segle enrere: desafiar la moral imperant i posar el dit ben bé al mig de la llaga. 
Entre la fauna humana que pobla Jubileu i Vida mòlta hi ha un trinxeraire anomenat el Roig acompanyat d’un gos que es diu Lenín, un ¡burgeset que s’ha enriquit durant el primofranquisme explotant la desgràcia dels altres, dos senyors que discuteixen de la fi de la supremacia masculina, tot d’homes i dones que viuen el matrimoni com una forma d’esclavitud… “La més bella i decorativa de les teories no pot res contra la realitat dels actes”, fa dir Víctor Català a un dels seus personatges, i d’això tracten els seus contes: “Jo vinc del fet viu, no del fet mort; per arribar aquí no he travessat la serena quietesa de l’arxiu, sinó l’agitació tumultuosa del carrer”. ¿Inofensiva, la Víctor? Tu diràs. Per això li dediquem quatre volums que acolliran tots els seus contes, començant pels darrers, de quan tenia vuitanta anys i mirava el món més fresca que una rosa. 

Edició de Blanca Llum Vidal i rerescrit d'Enric Casasses

 

 

N'HAN DIT

Víctor Català de rabiosa actualitat al TN Vespre
Caterina Albert explicada per Lolita Bosch a Estat de Gràcia
Víctor Català per Enric Casasses a l'Ara
Víctor Català rebobinada i a contraplà per Montse Serra a Vilaweb
Tornen els contes rebels de Víctor Català per Jordi Nopca a l'Ara
Reivindicar la Víctor per Montse Camps a Catalunya Ràdio 
L'hora de Víctor Català per Pep Massot a La Vanguardia
Regresan las narraciones crueles de Víctor Català per Elena Hevia al Periódico de Catalunya
Víctor català, sense límits per Eva Vázquez al Punt/Avui

ISBN: 
978-84-7329-227-6
Llengua: 
Català
Llengua original: 
català
Pàgines : 
544
Preu: 
24,95